Tea Time
Čaj o piatej, Tea Time, Afternoon Tea… aj takto by sme mohli nazvať čas, ktorý sme venovali pitiu čaju na hodinách anglického jazyka. V rámci jednej vyučovacej hodiny žiaci spoznali históriu pitia čaju vo Veľkej Británii. Dozvedeli sa, že koncept poobedňajšieho čaju (afternoon tea alebo five o’clock tea) zaviedla Anna Russellová, vojvodkyňa z Bedfordu v roku 1840, pretože okolo piatej hodiny popoludní bývala často hladná. Keďže večera sa na jej panstve servírovala o ôsmej večer, medzi obedom a večerou vznikal priestor na ľahké občerstvenie.
Žiaci sa okrem čaju s mliekom mohli občerstviť sladkými keksíkmi. Neboli to síce pravé britské „biscuits“, ale chutili. Niektorým žiakom chutil aj čierny čaj s mliekom, no poniektorí ho iba ochutnali a uprednostnili čaj s cukrom.
A prečo pijú Briti čierny čaj s mliekom? Tak na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Existuje niekoľko teórií a jednou z nich je, že mlieko sa dávalo do šálky preto, aby sa zmiernil teplotný šok na jemný čínsky porcelán. Ten bol totiž tak krehký, že pri nalievaní horúceho čaju zvykol praskať. Nám nepraskla žiadna šálka, čaj chutil a veríme, že takúto aktivitu si žiaci radi zopakujú .
Vyučujúci anglického jazyka